Natura şi parcurile naţionale

22.02.09 20:28:53

Natura şi parcurile naţionale

Thailanda se poate mândri cu o natură neobişnuită, mărturie fiind, printre altele, şi faptul că, pe teritoriul ţării se află în prezent 80 de parcuri naţionale şi 32 de rezervaţii naturale. Suprafeţele protejate din Thailanda reprezintă 13% din suprafaţa întregii ţări, ceea ce înseamnă o pondere însemnată prin care această ţară se evidenţiază între celelalte state ale lumii.

Thailanda este formată din patru mari regiuni – Nordul muntos, centrul plat, şesurile semideşertice, iar în partea de nord est şi în sudul peninsulei se găsesc insulele şi pădurile tropicale. Pe o cincime din teritoriu se află pădurile musonice. În Thailanda sunt foarte răspândiţi pomii fructiferi, arborii tropicali şi bambusul, iar flora este alcătuită în cea mai mare parte din orhidee.

Fauna ţării

În privinţa faunei locale, alături de elefanţi veţi întâlni aici numeroase specii de animale ameninţate cu dispariţia, cum ar fi tigrii, leoparzii, gibonii, macacii, urşii malayezieni, cerbii şi altele. Adeseori puteţi vedea şerpi, inclusiv din speciile foarte veninoase. Apele litorale ale Thailandei găzduiesc cele mai diferite plante şi animale marine, care sunt tipice pentru zonele coraliere.

În zonele protejate sunt incluse şi jumătate dintre pădurile thailandeze, care adăpostesc mai mult de 850 de specii de păsări, un număr însemnat de tigri, leoparzi, elefanţi dar şi urşi negri asiatici. Parte componentă a parcurilor naţionale sunt şi majoritatea insulelor. Amintim doar muntoasa Ko Chang, mirifica insulă a palmierilor cocotieri Ko Samui, arida Ko Phangan sau insula idilică Ko Phi-Phi. Toate insulele merită să fie vizitate – veţi vedea aici natura tropicală frumoasă şi sălbatică.

Protejarea naturii

În 1960, în scopul menţinerii ecosistemului, guvernul thailandez a elaborat planul de înfiinţare a parcurilor naţionale. Primul parc naţional- Khao Yai a apărut cu doi ani mai târziu, fiind şi astăzi cel mai renumit şi mai vizitat parc din Thailanda. Iubitorii păsărilor, de cele mai multe ori se duc în munţi, spre parcul naţional Doi Suthep sau Doi Inthanon sau în sudul ţării spre parcul naţional Khao Sam Roi Yot. Cea mai frumoasă pădure tropicală a Asiei se află în parcul naţional Khao  Yai.

Parcuri celebre

Parcul Khao Yai este situat în provincia Nakhon Ratchasima şi este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume – graţie varietăţii florei şi faunei, dar şi a nivelului de protejare. Se întinde pe o suprafaţă de circa 2000km² şi include una dintre cele mai mari păduri musonice virgine din sud-estul Asiei. Acest parc reprezintă căminul unei turme uriaşe de elefanţi sălbatici.

Vizitaţi parcul naţional Doi Inthanon, care acoperă cel mai mare podiş al Thailandei, Doi Inthanon. Este plin de orhidee şi aici trăiesc aproape 400 de specii de păsări. Frumuseţea acestui parc poate fi admirată pe timpul întregului an, deşi pe vârfurile înalte, din noiembrie până în februarie, este relativ rece pentru condiţiile Thailandei.


Parcul cel mai îndrăgit de locuitorii Thailandei este Phu Cradung, datorită pădurii de conifere şi a peisajelor superbe. Se află în provincia Loei şi este străbătut de o reţea de cărări şi alei pe care se află bănci şi adăposturi pentru turişti.

O altă idee pentru excursie poate fi parcul naţional Thaleh Ban, unde vă vor impresiona cascadele, formaţiunile calcaroase, lacul natural şi cele mai diverse feluri de păsări. Parcul se întinde de-a lungul frontierei dintre Thailanda şi Malayesia în provincia Satun.

În Thailanda natura oferă vizitatorilor privelişti fără număr. Nu rămâne decât să plecaţi spre această ţară pentru a vă putea convinge singuri. În călătoriile dumneavoastră vă puteţi înviora cu fructe tropicale proaspete – alături de nucile de cocos şi ananas proaspăt aici cresc şi cele mai diferite soiuri de pepeni, mango, mandarine şi altele.

Ultimele curiozităţi...

22.11.2011 Malaezienii thailandezi
15.11.2010 Boxul thailandez
10.06.2010 Ban Chiang

Ultima discuţie...

02.04.2012 tailanda
01.04.2012 Buna

Ultima fotografie...

tuktuk
transport
piaţă
comercianţi
maimuţă