Fluviul Mekong

Fluviul Mekong
09.04.10 11:20:05

Fluviul Mekong (4 300 kilometri) se află din punct de vedere al lungimii pe locul al unsprezecelea în lume şi pe locul al şaptelea pe continentul asiatic. Izvorăşte în Podişul Tibet şi traversează provincia chineză Yunnan, apoi Barma, Thailanda, Laos, Cambogia şi Vietnamul, pentru a se vărsa în apele Mării Chinei de Sud.   

Istorie

Mekong-ul se remarcă prin cursul său extrem de sinuos, cu numeroase praguri şi cascade, ceea ce a făcut ca primii locuitori ai bazinului său să trăiască multă vreme izolaţi de triburile din celelalte regiuni. Primele aşezări umane pe malurile Mekong-ului au apărut în jurul anului 2 100 înainte de Christos. Una dintre acestea, cu denumirea de Ban Chiang, descoperită de arheologi, oferă informaţii de mare valoare despre viaţa oamenilor în epoca fierului. Alte descoperiri arheologice atestă existenţa primei civilizaţii – Cultura Funan – în delta fluviului în secolul 1 după Christos, precum şi prezenţa romanilor în zonă în perioada ulterioară. În apropierea provinciei An Giang, aflate pe teritoriul actual al Vietnamului, au fost descoperite în pământ monede romane. Romanii au fost urmaţi de cultura khmeră Chanla, ai cărei împăraţi îşi aveau capitala la Angkor Wat. Teritoriul pe care îl stăpâneau era delimitat de cursul fluviului Mekong.   

Faună

Vegetaţia şi fauna de pe malurile Mekong-ului se disting printr-o varietate ieşită din comun, rar întâlnită în lume. Biologii au identificat aici peste 1 200 de specii de peşti, dar numărul acestora este mult mai mare – de până la  1700. Pescuitul reprezintă ocupaţia principală a oamenilor din împrejurimile fluviului, iar peştele este elementul de bază al alimentaţiei lor. În total sunt comercializate aproximativ 120 de specii de peşte, dar pescarii se orientează în special către speciile cele mai căutate pe piaţă, în număr de zece. 

Ultimele curiozităţi...

22.11.2011 Malaezienii thailandezi
15.11.2010 Boxul thailandez
10.06.2010 Ban Chiang

Ultima discuţie...

02.04.2012 tailanda
01.04.2012 Buna

Ultima fotografie...

tuktuk
transport
piaţă
comercianţi
maimuţă