Elefantul – simbol al Thailandei
Elefantul este simbolul Thailandei şi al faunei naţionale a acesteia. Elefanţii au aici o tradiţie străveche. Erau folosiţi în lupte, la smulsul copacilor şi mai recent, pentru plimbarea turiştilor. Elefanţii albi sunt o raritate şi aşa au fost şi în trecut, motiv pentru care, dacă cineva avea un elefant alb trebuia să-l dea regelui. Elefanţii albi nu trebuiau să fie folosiţi la muncă.
Elefantul a fost iniţial şi parte a drapelului thailandez – acesta era negru şi până în 1917 împodobit cu un elefant alb. Astăzi drapelul este alcătuit din trei benzi orizontale – neagră , albă şi albastră.
Sărbătoare tradiţională
În ziua de 13 martie în ţară se sărbătoreşte „Ziua elefanţilor“. Cea mai mare distincţie din ţară este „ordinul elefantului alb“. Ziua elefanţilor se sărbătoreşte cu festinuri bogate, dedicate elefanţilor şi ofrande buddhiste aduse elefanţilor care au pierit prin moarte violentă. În taberele de elefanţi din întreaga Thailandă, în această zi se pregătesc „mese suedeze“ pline cu felurite fructe, în special cu îndrăgitul pepene.
Pe timpul vizitării Thailandei, nu pierdeţi Festivalul elefanţilor care se desfăşoară în provincia Surin (se află la mai puţin de 500 km est de Bangkok), în cel de al treilea weekend al lunii noiembrie. Festivalul este un fel de paradă a elefanţilor şi o prezentarea abilităţilor acestora. Nicăieri nu puteţi vedea atât de multe exemplare din uriaşele animale adunate la un loc. Aici veţi găsi elefanţi pretutindeni – sunt „parcaţi“ în faţa gării, iar alţii păşesc printre automobile. Nu omiteţi să vedeţi reprezentaţia de pe stadionul local. La aceasta participă în jur de 300 de elefanţi, în cele mai diferite roluri: forţoşi, care reuşesc să tragă după ei 90 de spectatori deodată, artişti acrobaţi, dansatori ce se înclină în ritmul muzicii de discotecă, dar şi sportivi cum ar fi fotbalişti sau baschetbalişti.
Vizitaţi de asemenea, Insula Elefanţilor, Ko Chang, a doua ca mărime între insulele Thailandei şi principala dintr-un grup de 22 de insule, care din 1982 formează Parcul Naţional Marin. Insula se află pe litoralul de est al Golfului Thailandei, la circa 8km distanţă de continent, nu departe de frontiera cambodgiană. Preponderent muntoasă, insula este acoperită cu păduri tropicale şi este relativ puţin populată. Pe litoralul vestic, se află câteva unităţi hoteliere cu grădini tropicale şi bungalouri amplasate direct pe plajă. Spre cascada şi lacul din interiorul insulei vă va conduce o potecă.
În Thailanda, elefanţii se bucură de respect, de mai bine de o sută de ani. Poate nu este întâmplător faptul că, dacă vă uitaţi pe harta lumii la Thailanda, veţi sesiza că ţara aminteşte de forma capului unui elefant.