Boxul thailandez

15.11.10 13:49:43

Thailanda este ţara de origine a unuia dintre cele mai populare sporturi, care s-a răspândit de pe continentul asiatic în întreaga lume, şi anume boxul thailandez. Acest sport naţional thailandez cu o îndelungată tradiţie a fost supranumit „The Art of the Eight Limbs” (Arta celor opt membre), deoarece este bazat pe mişcări ale mâinlor, gambelor, umerilor şi genunchilor. În timpul atacului, loviturile ţintesc opt puncte de contact de pe corpul adversarului.
 
Istorie

Toate ţările Asiei de Sud-Est şi-au dezvoltat de-a lungul timpului propriul tip de arte marţiale. Ca şi celelalte ţări din zonă, Thailanda şi-a întemeiat sportul naţional pe tradiţiile de luptă ale locuitorilor din epocile trecut. Tehnica de apărare din cadrul boxului thailandez aparţine străvechilor războinici siameze. Strămoşul boxului din ziua de astăzi se numea Muay Boran şi făcea parte din pregătirea de război a soldaţilor din armata Siamului. Mai târziu, această tehnică de luptă a căpătat statutul de spectacol: doi luptători îşi măsurau puterile într-o arenă deschisă, pentru a câştiga admiraţia publicului şi, mai ales, a regelui. Întrecerile constituiau un element de nelipsit în zilele de sărbătoare şi în timpul diverselor festivităţi. Luptătorii îşi înfăşurau încă de pe atunci încheieturile mâinilor şi palmele cu fâşii de pânză tare, pentru a se proteja.  

Unii dintre ei reuşeau să se facă remarcaţi şi erau invitaţi la palatul regal, pentru a-şi împărtăşi experienţa gărzii regelui sau chiar membrilor familiei domnitoare. 

Wai Kru

Wai Kru este denumirea generică a mai multor ritualuri, pe care luptătorul trebuie să le absolve înainte de a intra în ring. Cariera boxerului începe cu acceptarea lui la antrenament la o vârstă fragedă. Sub îndrumarea unor maeştri experimentaţi, tinerii fac cunoştinţă cu diverse tehnici de luptă, învaţă să fie vigilenţi şi rapizi în mişcări. În momentul în care maestrul îl consideră pregătit de luptă, tânărul este premiat în faţa tovarăşilor de antrenament şi poate începe să-şi construiască propria carieră. Ultimul ritual poartă numele de „dansul iobagului” şi exprimă consideraţia discipolului faţă de maestru. În cazul în care şi după aceea maestrul este satisfăcut de performanţele elevului, poate să îi acorde statutul de maestru şi viitor succesor al său.

Ultimele curiozităţi...

22.11.2011 Malaezienii thailandezi
15.11.2010 Boxul thailandez
10.06.2010 Ban Chiang

Ultima discuţie...

02.04.2012 tailanda
01.04.2012 Buna

Ultima fotografie...

tuktuk
transport
piaţă
comercianţi
maimuţă